keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Eläin ja ihminen -kirja

Emäntä sai SKS-kustantamolta luettavakseen Helena Telkänrannan uutuuskirjan  Eläin ja ihminen. Max yrittää ihastuttaa postausta kuvillaan ja tuoda kissamaisuutta mukaan 😽
Kirjassa on paljon asiaa, joten koko kirjaa en aio kirjoittaa tässä teille. Suurin osa esimerkeistä oli apinoista, simpansseista, linnuista, valaista jne, mutta otan blogini luonteen mukaisesti tähän muutaman esimerkin kissoihin sopivista piirteistä kirjan sivuilta.

Sanajärjestys: Eläinten on helpompi oppia sanojen merkityksiä, kun asia toistetaan aina samoilla sanoilla samassa järjestyksessä. Tähän on helppo yhtyä; kyllä kissat oppivat usein toistetut sanat.
Ajantaju: Lemmikeillä ei ole varsinaista ajantajua, vaikka siltä välillä tuntuu esim ruokailun suhteen: "Jos eläin saa ruokansa joka päivä tiettyyn kellonaikaan, sen ruoansulatuselimistö alkaa jonkin ajan päästä valmistautua jo hiukan etukäteen." Eli tästä syystä esim Pepsi kirjan mukaan tietää että kello on ilta kuusi = ruoka-aika. Vatsa ilmoittaa että nyt on oikea aika edellisestä ruokailusta. (Pepsi väittää silti tuntevan kellon 😸)

Järki ja tunteet: Jokaisella kissalla on persoonallisuutensa. Mutta se että kissa kostaisi tai protestoisi suihkauttelemalla vääriin paikkoihin, ei pidä paikkaansa. Kissa stressaa silloin ja haluaa rauhoittaa omaa mieltään, eikä se voi ymmärtää että ihmiset eivät halua tällaista käytöstä.
 Tassuisuus: Useimmiten uroskissat ovat vasentassuisia ja naaraskissat oikeatassuisia. Poikkeuksia kuitenkin on paljon. Kuten Tassulinnan Pepsi on kuningattarena vasentassuinen.

Kissanminttu ei ole päihtymys kissalle vaan aistimus. Kissanmintun salaisuus on se että tuoksu muistuttaa kissojen kiima-ajan tuoksua ja tästä syystä se on kissoille niin kiva asia.
 Kirjaa oli helppo lukea. Se ei ole sellainen tietokirja, jonka lukemisesta väsähtäisi. Toki ajatus täytyy olla mukana, mutta siinä ei ollut juuri ongelmia, sillä teksti on mielenkiintoista.

Kirjan huonona puolena pidän toistuvaa (jokaisella aukeamalla) vakuuttelua siitä että tämä asia johtuu evoluutiosta ja tämä juttu taas evoluutiosta; minulle tämä hokeminen ei tehnyt uskottavaa fiilistä kirjasta. En voi ymmärtää miksi jokainen kohta kirjassa on perusteltu vain evoluutioon vedoten (esim ääntely, ajantaju, persoonallisuus, sosiaalisuus, ominaisuudet...); evoluutiota kun ei ole edes tieteellisesti voitu osoittaa todeksi vaan se on vain yksi teoria, mutta kirjassa sitä ei otettu lainkaan huomioon. Kirja olisi ollut mielestäni loistava ilman tätä jatkuvaa uskottelua yhteen ainoaan selitykseen.

Kirjaa voin suositella luettavaksi, kunhan osaa olla kriittinen lukemalleen tai sitten lukee vain uskoen kaiken 😉

25 kommenttia:

  1. Minä olen oikeatassuinen, ja oikea tassuni on hieman vasenta tassua suurempikin. Takuulla ei johdu evoluutiosta. - Peppi

    VastaaPoista
  2. Pitäisi lukea, Helena Telkänranta on niin hyvä kirjoittaja!

    Pakko muuten vielä sanoa, että teoria-sanaahan käytetään kahdessa eri merkityksessä. Evoluutioteoria on nimenomaan _tieteellinen_ teoria, mikä tarkoittaa sitä, että sen periaatteita ja mekanismeja on tutkittu ja testattu moneen eri kertaan useiden eri tutkimuksissa, joissa kaikissa on saatu teoriaa tukevia. Tämä tekee tieteellisestä teoriasta oikeinta mahdollista tietoa, täsmällistä ja kattavaa. Eli se nimenomaan on osoitettu tieteellisesti todeksi! Tieteellinen teoria myös koko ajan parantaa ja korjaa itseään ihmisten etsiessä ja löytäessä uutta tietoa. Evoluutioteoriaan on verrattavissa vaikkapa laattatektoniikkateoria, joka on myös vanha, hyvin tutkittu ja perusteltu ja jota ei käy kiistäminen.

    Teoria-sanan toinen käyttö arjessa, tyyliin "en oikeasti tiedä miten tämä asia on mutta kuhanpahan luulen, että se on näin", ei ole ollenkaan sama asia ja vain sotkee pakkaa. Siinähän on kyse hypoteesista.

    Pahoittelen pitkää ja suurimmaksi osaksi kissoihin liittymätöntä kommenttia... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan. Evoluutio ei ole "vain teoria".

      Poista
    2. Nimenomaan Elli (ja Ana)! Huomattava on myös, että tieteellisetkin teoriat ovat aina enemmän tai vähemmän muotoa "tämänhetkisen tiedon ja näiden todisteiden valossa näyttää siltä, että tämä asia on näin". Kun tulee uusia todisteita ja uutta tietoa, teoriaa tarkastetaan, kuten Elli sanoikin.

      Esimerkiksi evoluutioteorioitakin on ollut useampia aikain saatossa. Tämä nykyinen, Darwinin töihin perustuva evoluutioteoria on korvannut muiden teorioita. Sen jälkeen Darwinin teoriaa ovat muut muutelleet, täydentäneet ja syventäneet eri tavoin, ja näiden muiden töitä on jälleen tarkennettu jne. Jos joku kykenee kehittämään vielä pitävämmän ja kriittisen tarkastelun kestävän teorian nykyisen evoluutioteorian tilalle, se korvaa nykyisen. Ei tosin taida olla näköpiirissä, että niin tapahtuisi ainakaan lähivuosina.

      Tämä kirja perustuu tieteelliselle tutkimukselle, joten luonnollisesti se perustuu tieteessä yleisesti hyväksytyille teorioille. Kirjan ansioita ei lainkaan vähennä, vaikka oma uskomusmaailma olisikin toisenlainen.

      Poista
  3. Meillä on oikea ja vasen tassu. Mistä me voidaan tietää, että kumpi tassu on se tassuisuus..?
    Oliko kirjassa mitään mainintaa kissojen jekkuluonteesta? Me ollaan kehitetty omat jekkumme jo vuodessa ihan erilaisiksi, hi hii, erikoistuttu.
    Max luikko sä kirjan kannesta kanteen vai keskityikkö ainoastaaan kissaosioon?
    - Rokkimimmit -

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tassun voi selvittää vaikka sillä kumpaa tassua ojentaa herkemmin ihmiselle tai lelua ottaessa. Jekuttelusta ei tainnut olla :D - emäntä

      Mä vähän pompin, mutta kannet oli kivoimmat - Max

      Poista
  4. Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta. Pitänee joskus vilkaista.

    VastaaPoista
  5. Minusta biologia ja evoluutio ovat supermielenkiintoisia aiheita kuten myös eläinten käyttäytyminen ja psykologia. Evoluutioidutaanhan me koko ajan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta kyllä live-kissat on mielenkiintoisempia! - Max

      Poista
  6. Lainasin tämän just kirjastosta ja odotan että pääsen käsiksi. Vaikuttaa mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
  7. Tuo pitää lukea! - P
    Mä oon vasentassuinen ja Olga oikeatassuinen. Sen huomaa siitä, kummalla tassulla ottaa heitettyä lelua kiinni :) - Sofi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, just; te tiedätte! Kätsyä että olette eri tassuisia! - Pepsi

      Poista
  8. Mörkö on meillä vasentassuinen, Mymmelistä ei olla ihan varmoja. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta kirjalta, pitää itsekin lukea. Tykkään Telkänrannan jutuista tosi paljon.

    Yhdyn samalla edellisiin kommentteihin evoluutiosta! :)

    VastaaPoista
  9. Niin mistä tassuisuuden tosiaan saa selville? Meillä naaraskissa n. 10 v muttei ole koskaan tullut edes mieleen että noilla nelijalkaisillakin olisi jotain preferenssejä mitä raajaa käytyävät :-D

    Evoluutiosta olen bloggaajan kanssa samaa mieltä. Ihan ihme touhua liittää jos jonkinlaiseen käyttäytymiseen ja laji-ilmiöön jokin usein selvästi kuviteltu "näin se varmaan olisi eiku on tapahtunut" ja kuulostetaan viisailta :-D mulle ne on ihan ylimääräisiä rönsyjä noi spekulaatiot. Tieteellisyys on niistä "näin se varmaan on tapahtunut -> evoluutio" aika kaukana. Tai ainut ns. tieteellinen sana siinä sanahelinäkokonaisuudessa on usein se "evoluutio" -termi. Ja sekin on pseudotiedettä kemiaan (oma alani) tai fysiikkaan verrattuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin!! Kiitos kommentista! Tassuisuuden voi yrittää päätellä kun seuraa kumpaa tassua kissa käyttää napatessaan lelua.

      Poista
  10. Kiitos vinkistä! Pitää ehdottomasti lukea=)

    VastaaPoista
  11. Ja minä en ole vieläkään saanut luettua edes sitä ensimmäistä kirjaa! :D Nolottaa kun haluttaisi tosi paljon, mutta olen hirmuisen laiska lukemaan fyysistä kirjallisuutta. Netissä/koneella tekstien luku on paljon sujuvampaa.

    Kuten täällä onkin monet kommentoineet, tieteellisessä termistössä teoria tarkoittaa eri asiaa kuin arkikielessä. Lajien evoluutiosta on todisteita vaikka kuinka ja lisää löytyy koko ajan, sitä myöten myös tiedot tarkentuvat. Evoluutio on mahdollistanut lajien säilymisen ja monilla käytöstavoilla ja fyysisillä ominaisuuksilla onkin selviytymiseen liittyvä selkeä tarkoitus, kuten esimerkiksi kissan viikset mahdollistavat pimeässä saalistamisen, mikä on pienelle ssaalistajalle/aaliseläimelle erittäin tärkeä ominaisuus. Mutta jos kirjassa ihan jokaista käytöstä ja ominaisuutta selitellään evoluutiolla, voi se varmasti käydä uuvuttavaksi lukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On muukin pätevä selitys kuin muodikas evoluutio. Mutta juuri viimeistä lausettasi yritin tuoda esiin; toisto pilasi kivaa kirjaa.

      Poista