sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Eläimet Opettavat -kirja

Pekka Reinikaisen kirja Eläimet opettavat (ilmestynyt v.2016), on ollut mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kirja lukea. Kirjaa on pitänyt pureskella monessa eri palassa alkuvuoden ajan ja nyt emäntä on päässyt kirjan vinkkaus-vaiheeseen.
Kirjassa mietitään sitä kumpi on uskottavampi sattuma ja luonnonvalinta vai suunnitelma - evoluutio vai luominen. Evoluutionäkemyksestä on tullut ihmisille kiistaton totuus, jonka kyseenalaistaminen on ankarasti kielletty. Mutta entä jos asioita arvioitsee itse laajemmalla tieteellisellä käsityksellä, eikä tuijota sokeasti yhteen pisteeseen, johon kaikki käskevät tuijottaa?
Pepsi: Emännän kirja on täynnä muistilappusia. Mutta minä olisin enemmän kiinnostunut tuosta kärpäsestä ihan aitona!
Eläimet Opettavat- kirjassa on lukuisia esimerkkejä eri eläimistä ja eliöistä ja niiden ihmetyttävistä yksityiskohdista. Miksi esimerkiksi kissoja kiinnostavaa kärpästä on niin vaikea saalistaa? Kärpäsen siivet lyövät 250 kertaa sekunnissa ja jo kolmessa siiveniskussa se voi muuttaa lentorataansa.
DNA:a on ihmeellinen asia. Miten niin ehdottoman tarkka järjestelmä on voinut syntyä 😐

Mitä yksityiskohtaisia ominaisuuksia on perhosella, gekolla, norsulla, hailla, valaalla, kamelilla, koiralla, pingviinillä, tikalla, muuttohaukalla, sudenkorennolla, kilpikonnalla jne. Kirjassa on valtavasti esimerkkejä eläinkunnan ihmeellisistä ominaisuuksista, joita en saa mahtumaan yhteen blogikirjoitukseen. 

Tiesitkö esimerkiksi että kameli, joka voi menettää yli 20% painostaan nestehukan takia, kestää nestevaihtelut veren punasolujen soikean muodon ansiosta. 
Tai sen että kirahvilla on hyvin erikoinen verenkiertojärjestelmä, jotta veri kiertää sydämestä ylös asti ja ettei se saa aivoverenvuotoa kumartuessaan juomaan. Ja kirahvin pilkuilla on tarkoitus: ne ovat "lämmönsäätelypaneeleita" kuuman ja kylmän ilman välillä.  Miten on mahdollista että vahingossa on kehittynyt tällaista?
Maxin tassu kirjanmerkkinä kerroskivilajeista kertovalla kohdalla
Kirjan perusteella kyllä todella alkaa miettimään että miten luonto olisi sattumalta osannut älykkäästi tehdä jokaisen ihmeellisen yksityiskohtaisen ja tarkan ominaisuuden. Ja jos ne olisivat tulleet mutaatioina, niin miten juuri oikea mutaatio olisi aina onnistunut jatkamaan valinnassa eteenpäin.

Kun näitä kysymyksiä miettii verraten Raamatun luomiseen ja vedenpaisumukseen, niin voisi kysyä miksei se voisi pitää paikkaansa; Raamatun mukaisesta luomisesta on noin 6000 vuotta ja jostain ihmeen syystä juuri 6000 vuoden takaa on löydetty todisteita ihmisen puhetaidosta, kielestä, kirjoitustaidosta ja maanviljelystä.
Voin suositella kirjaa jokaiselle, jota vähänkin kiinnostaa tutkia asioita ja jolla on halua tehdä johtopäätös itse, ei valmiina syötettynä totuutena. Jos kirja ei saa uskomaan evoluution sijaan luomiseen, niin se asettaa ainakin satoja hyviä seikkoja ihmeteltäväksi ja pohdittavaksi.

20 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen kirja! Kiva, kun vinkkasit tästä. ☺

  VastaaPoista
 2. Eihän evoluutiokaan ole valmiiksi syötetty totuus, vaan aihe, jonka tutkimus jatkuvasti laajenee ja saa uusia syvyyksiä esimerkiksi dna-tutkimuksen kehittymisen myötä. Eikä nuo ominaisuudet tietenkään ole yhdessä yössä syntyneet, vaan olosuhteiden ja esimerkiksi ravinnon sekä saalistajien muuttumisen mukaan!
  Paljon pusuja ja kärpäsiä Pepsille ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärpäset on nameja! Kun ne eivät vain olisi niin vaikeita saalistettavia! - Pepsi

   Poista
 3. Olen Pepsin ja Maxin vakkariseuraaja ja suuri fani, mutta kommentoin vasta nyt ekan kerran. Tähän alkuun silityksiä molemmille. :)

  Kirja vaikuttaa todella mielenkiintoiselta, joten aion hankkia sen. En ole koskaan vakuuttunut evoluutioteoriasta, koska kaikessa on aivan "liikaa" suunnitelmallisuutta, jotta kyse olisi sattumasta. Puheet miljoonista vuosista tieteen nimissä ovat tolkuttomia - etenkin kun niitä lisätään teoriaan ja poistetaan siitä aina tarpeen mukaan. Vaikka laitettaisiin tuhansia apinoita näppisten ääreen, ei miljoonassakaan vuodessa syntyisi edes yhtä kelvollista runoa millään ymmärrettävällä kielellä.

  Noin muuten olen sitä mieltä, että kissat ovat eläinmaailman kuninkaita ja kuningattaria :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiede on julkista ja korjaa itse itseään julkisesti. Se juuri on tieteen ydin.

   Poista
  2. Se mitä meille 40-50-vuotiaille esitettiin totuutena evoluutiosta lukion biologiantunneilla, on kumottu monilta osin. Kannattaa siis suhtautua erittäin varauksellisesti kaikkiin "korjauksiinkin".

   Poista
  3. Kiitos Anonyymi kommentistasi! Kiva kuulla salaisesta fanista ja saa sitä useamminkin kommentoida :) Olen täysin samaa mieltä kanssasi:)

   Poista
 4. Varmasti mielenkiintoinen kirja, pitääpä lukaista :)

  VastaaPoista
 5. Täytyy ehdottomasti lukea, kiitos vinkkauksesta!

  VastaaPoista
 6. "miten luonto olisi sattumalta osannut älykkäästi tehdä jokaisen ihmeellisen yksityiskohtaisen ja tarkan ominaisuuden. Ja jos ne olisivat tulleet mutaatioina, niin miten juuri oikea mutaatio olisi aina onnistunut jatkamaan valinnassa eteenpäin." Niin no, se juuri on evoluutiota. Ei ole mitään "älykästä suunnittelua". Se ominaisuus, joka edistää olion elossapysymistä ja varsinkin lisääntymistä, periytyy. Elossapysymistä ja lisääntymistä estävät ominaisuudet karsiutuu matkan varrella. As simple as that.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi vaan sattumalta yhdelle tullut hyvä ominaisuus olisi joka kerta periytynyt.. se ei mene vaan minulla läpi :)

   Poista
 7. Hyvät ominaisuudet periytyvät, koska niiden kantaja on jäänyt henkiin joskus aikoinaan. Totta kai siihen on kulunut miljoonia vuosia, mutta sitähän evoluutio on.

  Kirkon aivopesu on myöskin ollut hyvinkin tehokasta, ihmiset uskovat johonkin mistä ei ole mitään todisteita olemassa, pikemminkin päinvastoin.

  Käsittämätöntä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Jännä että meinaat kirkon aivopesevän pois evoluutiosta; minusta tuntuu välillä päinvastoin :) Mutta itse uskon ennemmin suunnitelmaan kuin sattumaan.

   Poista
 8. Tultiin vain sanoon, että palvelijan päähän tarttuu aina kaikki "turha data", ja nyt se toitottaa kaikille tuota kärpäshommaa. :D -M&A

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta kärpäset eivät onneksi ole turhia! - Pepsi ja Max

   Poista
 9. Hahaha, ihanaa nähdä, että joku muukin "laputtaa" kirjoja. Näkisitpä mun koulukirjat. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisinaan pitää laputtaa että löytää tärkeät kohdat uudestaan nopeasti :D

   Poista