keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Mitä kissalla mielessä -kirja

Emäntä sai Docendolta arvostelukappaleen uudesta (3/2017) Bo Söderströmin kirjasta Mitä kissalla mielessä.
Kirjassa on niin paljon mielenkiintoista asiaa, etten oikein tiedä mitä tässä teille lyhyesti jakaisin; kirjassa on pari sataa sivua täyttä asiaa innostavasti ja mielenkiintoa herättävästi kerrottuna ja kuvitettuna piirroksin sekä kissankuvin.
 Esimerkiksi kodin sosiaalisen arvojärjestyksen selvittäminen oli mielenkiintoinen osuus. Sitä voi selvittää laatikkotestillä, jossa laatikko laitetaan lattialle ja hallitseva kissa tutkii laatikon ensin.
Mikään yllätys ei ollut, että Pepsi-kuningatar meni ensin laatikkoon 😁

Miksi kissa ylipäätänsä tykkää laatikoista? Tämän kirjan perusteella siitä oli tehty juttu 26.5.2017 Iltalehteen, joten sen osuuden voit lukea linkistä.
Kissan ääntely on yksi luku. Sitäkin on tutkittu, että kissat jankuttavat, sillä he ovat todenneet että ihminen antaa helpommin silloin periksi = kannattavaa 😸
Kuva Kissa on peto -luvusta, jossa puhutaan kissojen saalistamisesta.
Suora lainaus: "Kissojen maailmassa virsalla merkkaaminen toimii suunnilleen samalla tavalla kuin tilapäivitys Facebookissa."
Max käyttää häntäänsä tosi paljon!
Häntä pystyssä -luvussa selvitetään mm miksi kissalla on häntä pystyssä. Minulle uutta ja kiehtovaa tässä tutkimuksessa on, että kissa tervehtii toista kissaa laittamalla hännän pystyyn hännänpään osoittaessa toista kissaa. Ja että alempiarvoinen kissa on tässä aktiviisempi osapuoli :o
Max: Minulla on komea häntä!
Kirjassa on paljon uutta ja innostavaa, mutta myös vanhaa tuttua; tiesin jo että kissa voi olla lapsen korvike ja kissalla on ihmiselle terveysvaikutuksia. Silti niistäkin oli kiva lukea tutkimusten näkökulmista.

Tieteelliseksi kirjaksi Mitä kissalla mielessä -kirja on aivan huippu; en muista koska olisin näin innoissani viimeksi lukenut tietokirjaa, jossa lukija pystyy kokoajan eläytymään ja miettimään omien kissojen osalta lukemaansa! Harmi ettei ole tiedossa Pepsin tai Maxin isää, sillä isän perimän vaikutusta olisi kirjan valossa ollut myös kiva miettiä.
 Kirja on koottu lukuisista kissatutkimuksista (monet tehty kuten BigBrother), joita on tehty ympäri maailmaa. Aihepiireittäin niistä on koottu lyhyitä lukuja, joiden lopussa on yhteenveto.

Koska kirja on kissaihmisen kirjoittama, lähtee kirjailija Bo Söderström siltä pohjalta että "Kissat ovat suuria persoonallisuuksia, siitä ei ole pienintäkään epäilystä. Ne säteilevät karismaa kuten filmitähdet ainakin." 
Video on  ruotsalaisen biologin dosentin Bo Söderströmin tervehdys suomalaisille  ja sen lopussa näkyy hänen omat kissansa.

Tähän kirjaan tulee varmasti palattua vielä uudestaan ja uudestaan. Sillä pitäähän Kissan muisti -testikin vielä rasioiden (yhdessä herkku) siirtelyn avulla testata! 

Yhteistyössä Docendo 😊

20 kommenttia:

 1. Kivan ja kiinnostavan kuuloinen! Hauska juttu tuo facebook, Musti siis harrastaa sometusta ja mesetystä kohtalaisen ahkerasti täällä saaressa, omalla palstallaan :-D
  Maxin häntä on todella upea, hieno kommunikaatioväline! Ja haha, ei hirveästi yllätä tuo, että Pepsi meni laatikkoon ensin :-D

  VastaaPoista
 2. Tämä kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta, pitänee hommata luettavaksi jotakin kautta.
  Meillä muuten pojat hyökkäävät laatikkoon yhdessä, ei pysty sanomaan kumpi sinne ensin ehtii. :D

  VastaaPoista
 3. Varmaan siitä löytyy paljon uuttakin tietoa kissoista, vaikka luulinkin jo kaiken tietäväni ;D Laitoinkin itseni jo kirjaston jonotuslistalle, että varmasti saan luettavaksi.

  VastaaPoista
 4. Kissojen Face, toden totta. Viestejä luetaan ja päivitetään ahkerasti :) Jankuttaminenkin on tuttua, ihmisen käsityskyky kun on niin rajallinen, mutta kyllä se lopulta ymmärtää. Tarpeellinen opas huoltojoukoille.
  Terveisin Nero

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on tarpeellinen :) Eihän sitä tarvitsisi jankuttaa, kun ihmiset heti toimisivat heti! - Pepsi ja Max

   Poista
 5. Mielenkiintoista, tuo pitää lukea.
  Sofi jankuttaa, se on selvä, mutta tuo laatikkojuttu pitää testata. Jotenkin on sellainen mielikuva, että Olga menisi ensin, vaikka Sofi on pomo.

  VastaaPoista
 6. Jaahas, taas löyty siis kirja mikä on pakko saada :)

  VastaaPoista
 7. Onpas mielenkiintoisen oloinen kirja! Pitääpä katsoa tulisiko jossain välissä kaupassa/kirjastossa vastaan minkä voisi ottaa seuraavaksi lukukohteeksi:)

  VastaaPoista
 8. Laitoin heti tilaukseen kirjastosta!

  VastaaPoista
 9. Vähänkö kiva kirja, löytyisköhän meiän kirjastosta!! :)

  VastaaPoista
 10. Ai kun mie niin tykkään näistä kirjoista, aina voi oppia jotain uutta, vaikka paljon tuttua juttua löytyykin. :D Tää kirja pitää lukea jossain välissä. Olen tosin erimieltä tuosta laatikosta, meillä Nora-kuningatar ei ole ensimmäinen tutkija. :D Yleensä pohjimmaisena oleva utelias Raku on ekana. Välillä taasen ex-kuningatar Haiku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laatikko voi varmaan olla vastustamaton vaikka olisi alimmainen :D

   Poista