sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Gerbiili sairastaa

Meillä sairastetaan. Tea on voinut viime päivät huonosti. Pian kaksi vuotta täyttävä gerbiilineiti on a) tullut yhtäkkiä vanhaksi ja raihnaiseksi tai b) on yllättänyt "kevätflunssa".
Vielä viikko sitten Tea oli oma reipas ja iloinen itsensä ja nukkui yhdessä Valkon kanssa:
Tiistaina kiinnitin huomiota, että jotain on vialla, että Tea ei juokse entiseen malliin vaan näytti väsyneeltä.
Keskiviikkona kuuntelin harvoin gerbiileiltämme kuuluvaa piipitystä ja huomasin että Tea oli apaattinen. Näytti että Valko yritti hoitaa Teaa:
Koska ruoka kuitenkin maistui, en huolestunut enempää. Torstaina tilanne näytti jopa paremmalta ja Tea jaksoi kipitellä työhuoneen lattialla omana itsenään ja hakea herkkupaloja minulta:
Mutta perjantaina töistä tullessani huomasin, että Valko oli näykkinyt Teaa hännästä ja selästä (tavallisia vammoja kun gerbiilit tappelevat) ja Tea oli taas apaattinen. Koska olimme lähdössä kahdeksi yöksi pois kotoa, jouduin pikaisesti erottamaan tytöt laittamalla Tean siivoushäkkiin ja jättämällä kummallekin reilusti ruokaa.
Koska tänään kotiin palatessa Tea vaikutti pirteämmältä ja kaikki ruoka oli syöty (toisin kuin Valkon kiposta) päätin aloittaa tyttöjen totuttamisen toisiinsa. Koska arvasin että Valko itsepäisenä ja isompana voisi olla vielä heikolle Tealle liian kova vastus, laitoin kaapissa tallessa olevan verkon terraarioon ja jaoin kodin kahteen osaan.
Ratkaisu oli oikea, sillä Tea on selvästi väsynyt ja häntäkin on vasta paranemassa perjantaisesta puraisusta ja Valko taas on todella aggressiivinen ja ärhentelee koko ajan verkon takana Tealle. Piipitystä kuuluu, mutta en tiedä kummaltako. Nyt tiedossa on puolien vaihtoa pari kertaa päivässä ja tilanteen seuraamista.
Onneksi Max on kovasti auttamassa seurantatehtävässä. Luultavasti lähes jatkuva piipitys ja erilainen asetelma gerbiilienkodissa tekee gerbiilitöllöstä taas kovan hitin.

Ps. Edellisessä postauksessa on tietoa kissakahvila Purnauskiksen retkestä! Ilmoittaudu mukaan!

32 kommenttia:

 1. Oi ei ja voi ei... Meidän Viki Hamtaro on jo reilusti yli 2-vuotias ja joka päivä jänskään milloin alkaa vanha herra näyttämään vanhenemisen merkkejä. Tealle paranemisia puraisusta, ei ole kivaa sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläiten ikääntyminen on ikävää :( Häntä näyttää jo paljon paremmalta kuin perjantaina.

   Poista
 2. Pikaista paranemista Tealle!

  Ps. On teillä jännät terrariot kissoille. Meilläkin varmasti seurattaisi silmä tarkkana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä välitän terveiset! Gerbiilitöllö on tosi hyvä varsinkin nyt kun taas lintutöllö (lintulauta) on mennyt kesätauolle. - Max

   Poista
 3. Voi ei, toivottavasti Tean häntä pian paranee ja alkavat taas tulla toimeen keskenään gerbiilit siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin toivon, että yhteiselämään vielä tulisi paluu :)

   Poista
 4. Voihan jyrsimet. Meilläkin on ollut tuommoinen terraarion jakaja käytössä välillä kun vanhempi okahiiremme ei ole yhtäkkiä tykännytkään nuoremmista lajitovereistaan, aikaa ja kärsivällisyyttä tuokin erottaminen aina vaatii mutta yleensä toimii ihan hyvin :)
  Tuli tuossa mieleen, että kannattaa kokeilla laittaa kaivelua varten kuiviketta enemmän, jos se helpottais stressiä? Gerbiilihän tekee mielellään itselleen kunnon luolaston :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt syytä Valkon "väkivallalle" ja luulen, että kun nyt vanhempi on huonommassa kunnossa haluaa nuorempi Valko ottaa vallan..
   Hyvä pointti tuo kuivike. En hoksannutkaan että se taso jäi noin alhaalle, kun laitoin saman verran kuiviketta kun yleensä, mutta nyt ei olekaan sisusteita täyttämässä tilaa vaan kuivike leviää koko alalle. Pitääpä lisätä!

   Poista
 5. Minullakin on ollut 3 gerbiiliä ja muistan hyvin niiden tappelut, mutta onneksi ne toipuu haavoista nopeasti. Toivottavasti Tea ja Valko tottuvat taas toisiinsa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole ennen ollut väkivaltaisia tappeluita, että tämä on nyt uutta. Toivottavasti Tean kunto nousee, että uskaltaisi muutaman päivän päästä yhdistää.

   Poista
  2. En tiedä gerbiileistä mitään. Mikä ne saa tappelemaan ihan noin vaan yhtäkkiä, jos ei muuten oo mitään draamaa?

   Poista
 6. Pikaista paranemista Tealle ja gerbiilien välisille suhteille! Sopisi sitä rauhan ja hyvän tahdon vallita talouden asukkaiden kesken, olivat sitten isoja taikka pieniä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saahan sitä välillä vähän leikkitappeluita harjoittaa, mutta liian tosissaan ei erimielisyyksiä saisi ottaa!

   Poista
 7. Parantumistoivotukset Tealle! Toivottavasti pikkuinen on pian taas oma virkku itsensä!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sitä toivomme kovasti. Tea on aina ollut gerbiileistä se virkumpi, aktiivisempi, uteliaampi ja innostuneempi. - Max ja emäntä

   Poista
 8. Mäkin haluun tollasen seuraamisjutun! -Devi-

  Onneksi tilanne näyttää parantuneen :) -Kirjoittaja-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on oikein kiva. Sulla taitaa olla jo pitkä lista Devi toivomuksia ;) - Max

   Poista
 9. Toivottavasti Tea vielä palautuu ennalleen. Pienemmänkin eläimen sairastaminen tuntuu kurjalta, kun ei ne osaa sanoa missä on vika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, kun haluaisi auttaa, mutta kun ei tiedä mikä vaivaa ja onko se vain väsynyt vai sattuuko siihen.

   Poista
 10. Paranemis toivotukset <3 Ja toivottavasti Tea ja Valko löytävät taas yhteisen sävelen nopeasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä toivotaan. Tänään ei ole enää ollut niin kovaa ärhentelyä verkon läpi kuin eilen.

   Poista
 11. Oi voi :( Gerbiileillähän se vanhuus voi iskeä aika nopeasti, vie voimat ja se näkyy melkein heti. Tealla kuitenkin jo ikää sen verran, että varmasti nyt se vanhuus vaivaa. :( <3 Kurjaa että Valko on vielä alkanut syrjimään... Toivottavasti voisivat olla vielä kahdestaan, ettei tarvisi yksin olla. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli nyt tässä mieleen vielä, että silloin kun mun viimeiset gerbiilit vielä eli niin kun toiseen iski vanhuus niin siitä syttyi kamala tappelu ja pojat oli pakko erottaa toisistaan. Ja tekihän se hyvää, että sai rauhassa viettää eläkepäiviä ilman stressiä, että joku on kokoajan niskassa (tässä tapauksessa hännässä) kiinni. :(

   Poista
  2. Kiitos tiedoista! Tämä todennäköinen vanhuus vain tuli niin yhtäkkiä. Toivon että saisin ne vielä yhteen, sillä ennen ne aina nukkuivat yhdessä toisissaan kiinni ja välittivät toisistaan. Kurja jos ne pitää laittaa erikseen kokonaan. Mutta se selviää vain testaamalla ja tarkalla seurannalla siinä vaiheessa.

   Poista
  3. Toivottavasti voisivat vielä olla yhdessä. <3

   Poista
 12. Voi surku. Toivottavasti tilanne tasaantuu. Mutta noiden kavereiden elinikä taitaa olla melko lyhyt:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gerbiili voi elää 2-4 vuotta. Mutta Tean Nea-sisko kuoli 7 kk:n iässä ilman sairastelua (jouluna 2013), joten ikä voi vaihdella suuresti.

   Poista
 13. Voivoivoi. Toivottavasti kaikki on ok, ja jyrsijät vielä pääsevät yhteiseenkin kotiin :)

  VastaaPoista
 14. Onneksi on huolehtivia gerbiilimammoja ♥

  VastaaPoista