sunnuntai 21. tammikuuta 2024

Puutarhaystäväkirjamme

 Saimme Saaripalsta -blogista kivan juttuidean puutarhaystäväkirjasta:

Nimemme: Pepsi, Max ja emäntä

Puutarhamme nimi: Tassulinna tai punaisen tuvan piha. Kissat tuntevat nimellä "ulos" 😹


Puutarhan syntymäaika: Punainen tupa on rakennettu vuonna 1965. Ennen vuotta 2019 pihaan oli istutettu puita, pensaita, marjapensaita, pioni jne mutta ne olivat päässeet villiintymään emännän saapuessa pihaan kevätkesällä 2019. Mökin myi eteläsuomalainen pariskunta, joka oli saanut mökin perintönä muutamia vuosia aiemmin yksin asuneelta sukulaismieheltä ja pihaa oli hoidettu lähinnä ruohonleikkauksen merkeissä kesäisin jo monia vuosia. 

Puutarhassa seikkailee: Tietenkin Pepsi ja Max. Emäntä hoitaa pihaa kissojen ollessa flekseistä kiinnitettyinä eri puolilla pihaa oleviin koukkuihin, puihin tai juoksunaruihin riippuen siitä missä päin emäntä haluaa työskennellä tai useimmiten missä kissat haluavat emännän työskentelevän.

Lempiväri puutarhassa: Emännän mieleen ovat niin siniset, violetit, haalean vaaleanpunaiset sävyt, mutta erityisesti keltaiset.

Lempityökalu: Maxista se on nenä, jolla voi tuoksutella eri tuoksuja. Emännästä ehkä puutarhakäsineet. 

Lempipaikkani puutarhassa: Emännän mielestä se on jossain siinä kukkalaatikoiden ja kasvimaan välissä. Ehkä se on sitten lipputangon juurella yrttien luona. Pepsistä ja Maxista ehdottomasti tontin takarajalla pellon reunalla, jossa on hyvää heinää ja joskus jopa myyriä. Maxista on myös hauska säikytellä fasaaneja, niiden ollessa pellossa piilossa. 


Näistä kukista/kasveista pidän hyvän paljon: Kissoilla se on heinä. Piste. Emännällä ehdottomasti akileijat, kakkosena kurjenmiekat ja kolmosena kaikki muut.   

Hauskin puutarhapuuha: Emännästä se on kasvimaan ja kukkamaan rapsuttelu ja niiden kuvailu. Pepsistä se on tontin rajojen valvonta. Maxista se on pihalla juoksentelu päättömästi ja sen jälkeen rentoilu.

Ikävin puutarhapuuha: Emäntä vastaa että ruohonleikkaus ehdottomasti. Kissoistakin se on tylsän äänekäs puuha. 

Rentoudun puutarhassa: Max rentoutuu mieluiten makaamalla ruohikolla. Myös unet voi ihan hyvin ottaa. Emännästä on ihanaa syödä aamupala takaterassilla.

Onnistunein asia puutarhassa: Kasvihuoneesta emäntä tykkää hirmuisasti, kun se on pieni ja söpö ja tuottaa onnellisuutta. Kukista monenväriset akileijat vievät emännän huomion. 

Asia, jota muuttaisimme puutarhassa: Kukkapenkit eivät ihan miellytä silmää ja osa kukista ei viihdy. Ongelma on se että fasaanien ja rusakoiden takia kukkien pitää olla "lavoilla" eikä maassa, sillä silloin niillä paremmat mahdollisuudet kukkia. Mutta osa kukista moittii tätä ei niin maanläheistä paikkaa.

Haaste puutarhassa: Olisi ihana pitää myös etuoven kulmalla kukkapenkkiä, mutta emme ole keksineet mikä viihtyisi kylmällä ja hämärällä pohjoispuolella taloa. Toinen haaste on että talo on hiekkamaalla ja se aiheuttaa omat haasteensa kasvillisuudelle, jonka juuret ovat lähellä pintaa. 

Haaveilemme: Että kevät ja kesä tulisi pian. Se ei olisi liian kuuma eikä kuiva, muttei myöskään liian märkä vaan silleen sopivasti. Kukkina haaveilemme yksivuotisten kukansiementen penkistä sekä luonnonkukkaniitystä ulkorakennuksen taakse.

 Kesä tule pian!

10 kommenttia:

 1. Kaunis on teidän pihanne! Eipä ole tainnutkaan aiemmin olla näin laajaa esittelyä pihapiirista tai etenkään nyt, kun istutuksia on jo enemmän.
  Mukava kuulla, että lempiväri on keltainen, se onkin kaunis ja ilostuttava väri. Kun useimmat jostain syystä vihaavat keltaista, se on surullista, käy aina keltaista sääliksi.
  Hihii, Maxin tärkein työkalu tosiaan nenä! :-D <3
  Hyvin on teillä jaettu työt, Pepsi hoitaa rajavalvontaa ja Max kaikenlaisia juoksevia asioita ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voikukatkin ovat kauniita ja ansaitsevat tulla kuvatuksi ja tuoksutelluiksi ohijuostessakin - Max

   Rajojen valvonta on äärimmäisen tärkeää. Kyllä Musti tietää. Harmi että talvella se ei onnistu kuin etävalvonnalla ikkunasta. - Pepsi

   Kiitos ihanista sanoistasi! Vielä kun osaisi, niin kehittäisin pihaa enemmän. No pikku hiljalleen - emäntä

   Poista
 2. Tämä oli tosi hieno kirjoitus teidän pihastanne. Mami onkin kertonut mulle, kuinka kaunista siellä on ja monta kivaa paikkaa myös kissoille. Tuli niin kesäinen olo heti ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, laitahan Sofi joskus taas mami tännepäin! - Pepsi ja Max

   Poista
 3. Onpa kiva kirjoitus! Kesää ikävä <3

  Harmi, että kasvilavoilla ei kaikki viihdy:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainaskin osaa arvostaa kesää enemmän kun välissä on tylsä talvi - Max

   Poista
 4. Mukavaa luettavaa! Teillä on kaunis piha jossa käyskennellä ja seurata emännän puuhia. Tulisipa kevät nopeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva ja rauhallinen piha. Tykätään kovasti kesällä ulkoilla pitkän kaavan mukaan - Pepsi ja Max

   Poista
 5. Oih, me ihan haistetaan ja maistetaan kesä teidän jutusta. Saispa jo mammia auringon alla.
  - Rokkimimmit -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö maista ja haista kesän kun katsoo kesäkuvia 😻

   Poista